Pages Menu
Categories Menu

Noutăți

Modalitatea de colectare a uleiurilor uzate

Posted by on feb. 4, 2016 in Noutati | Comentariile sunt închise pentru Modalitatea de colectare a uleiurilor uzate

Modalitatea de colectare a uleiurilor uzate

Gospodinele, dar și bucătarii care lucrează în marile restaurante sau fast-fooduri obișnuiesc să arunce uleiul uzat în sistemul de canalizare, fără să se gândească la faptul că acesta este unul dintre cei mai mari poluatori. Datele statistice arată înfricoșător: un singur litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, lichid vital care i-ar ajunge unui om timp de 14 ani.

Alternativa este colectarea selectivă, similară colectării deșeurilor din plastic, hârtie sau sticlă. Uleiul uzat poate fi depozitat în recipiente speciale, iar apoi predat firmelor specializate care se ocupă de colectarea și valorificarea sau eliminarea acestora, în funcție de tipul de ulei și de stadiul de degradare. Firmele specializate se ocupă de întocmirea actelor necesare, pun la dispoziție recipiente speciale pentru depozitarea uleiului uzat, pe care ulterior le preiau și le transportă gratuit.

RUCO Maramureș desfășoară activități de preluare, stocare și livrare uleiuri alimentare uzate și grăsimi de origine animală râncede sau expirate de la agenți economici și de la persoanele fizice.

Compania pune la dispoziția pesoanelor interesate recipiente închise etanș, rezistente la șoc mecanic și termic, în care să poată fi stocate în cele mai sigure condiții uleiurile uzate care urmează să fie predate pentru colectare. La intervale regulate sau în urma unei înțelegeri telefonice, agenții RUCO Maramureș vor veni să ridice uleiul stocat și să înlocuiască recipientele de colectare.

Ce sunt uleiurile uzate?

Posted by on feb. 4, 2016 in Noutati | Comentariile sunt închise pentru Ce sunt uleiurile uzate?

Ce sunt uleiurile uzate?

Uleiurile uzate sunt uleiurile arse prin folosirea lor. Acestea pot fi uleiuri de gătit, uleiuri de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, dar și alte uleiuri industriale.

Uleiurile uzate în timpul utilizării, indiferent de tipul lor, dezvoltă particule de metale grele, precum cadmiu sau zinc, care sunt foarte toxice pentru organism. De cele mai multe ori, acestea sunt un factor declanșator al cancerului. Persoanele care lucrează cu uleiuri uzate se expun în mod direct inhalării gazelor emanate de acestea, mai ales când sunt încălzite. În contact cu pielea pot apărea iritații sau chiar arsuri, iar în cazuri mai grave pot duce la anemie sau la boli grave ale sângelui.

Uleiurile uzate sunt considerate deșeuri periculoase, motiv pentru care trebuie să fie colectate și stocate separat atât de către persoanele fizice, cât și de către operatorii economici care le utilizează în activitățile lor. Stocarea acestora se face temporar, după care ele trebuie predate firmelor care se ocupă de valorificarea energetică, reutilizarea sau eliminarea acestora, în funcție de categoria de ulei colectat.

Colectarea uleiurilor uzate se face în recipiente din plastic sau metal, închise etanș, rezistente la șoc mecanic și termic. Recipientele pentru uleiuri uzate trebuie să fie inscripționate, marcate corespunzător și poziționate în locuri speciale, pentru a limita astfel accesul persoanelor neinstruite la ele.

Ce sancțiuni riscă firmele și persoanele fizice care nu colectează și nu predau uleiurile uzate conform reglementărilor legale?

Posted by on feb. 4, 2016 in Noutati | Comentariile sunt închise pentru Ce sancțiuni riscă firmele și persoanele fizice care nu colectează și nu predau uleiurile uzate conform reglementărilor legale?

Ce sancțiuni riscă firmele și persoanele fizice care nu colectează și nu predau uleiurile uzate conform reglementărilor legale?

Nerespectarea legislației în vigoare cu privire la colectarea, depozitarea și valorificarea uleiurilor uzate duce la sancțiuni care pornesc în cazul persoanelor fizice de la 100 de lei (pentru deversarea uleiurilor uzate în ape, sol sau în sistemul de canalizare) și ajung până la 5.000 de lei (dacă sunt amestecate uleiurile uzate cu motorină sau alte tipuri de uleiuri și combustibili, iar apoi acest amestec este utilizat drept carburant)

Pe de altă parte, și operatorii economici pot fi amendați în situația în care nu respectă reglementările Hotărârii de Guvern nr. 235/2007. Amenzile în cazul acestora pornesc de la 5.000 de lei (pentru amestecarea uleiurilor uzate cu alte substanțe care impurifică uleiurile; pentru incinerarea necorespunzătoare a acestora; pentru colectarea, stocarea şi transportul uleiurilor uzate în comun cu alte tipuri de deşeuri; pentru gestionarea uleiurilor uzate de către persoane neautorizate; pentru utilizarea uleiurilor uzate ca agent de impregnare a materialelor) și pot ajunge până la 22.500 de lei (în cazul amestecării uleiurilor uzate cu motorină, ulei de piroliză, ulei nerafinat tip P3, solvenți, combustibil tip P şi reziduuri petroliere şi utilizarea acestui amestec drept carburant).

Constatarea contravențiilor se face de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu sau ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, persoana care constată contravenția menționând această posibilitate în procesul-verbal.

Actele de constatare a contravențiilor întocmite de agenții care realizează controlul sunt acte procedurale, potrivit reglementărilor legale, cu toate efectele prevăzute de legislația în vigoare.