Devastator! Acesta este efectul uleiurilor uzate asupra mediului înconjurător
Solul, apa, dar și flora și fauna au de suferit din cauza uleiurilor uzate care sunt aruncate la întâmplare. Uleiul care ajunge în sol îi reduce productivitatea în mod semnificativ și, mai mult decât atât, îl împiedică să se regenereze pentru a putea fi rodnic ulterior.
Viața subacvatică este pusă și ea în pericol dacă intră în contact cu uleiuri uzate, deoarece acestea formează o peliculă pe suprafața apei care blochează absorbția de oxigen și pătrunderea razelor solare. Uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, deci nu dispar, ba mai mult decât atât, în contact cu alte elemente își măresc volumul și contaminează atât apa, cât și solul.
Uleiurile uzate sunt dăunătoare și pentru animale sau plante. În cazul animalelor, acestea au efecte similare cu cele pe care le au asupra organismului uman, și anume produc iritații sau pot contribui chiar la apariția unor boli. Pe de altă parte, și vegetația are probleme de supraviețuire în contact cu uleiurile uzate.
Impactul uleiurilor uzate asupra mediului înconjurător este uriaș: un singur litru de ulei uzat poate contamina până la un milion de litri de apă potabilă. Tocmai de aceea, este esențial ca fiecare cetățean responsabil să facă ceva pentru a contribui la limitarea sau chiar stoparea scurgerii uleiurilor uzate în natură.
Varianta prietenoasă cu mediul, dar și foarte comodă pentru orice persoană fizică sau companie care lucrează cu uleiuri este colectarea uleiului uzat în recipiente și predarea acestuia către firmele specializate care se ocupă cu prelucrarea și valorificarea lui. Astfel, se contribuie direct la protejarea mediului și, în plus, are loc un proces de regenerare: un produs inutil se transformă într-unul care ulterior poate fi refolosit.